Costuri incalzire cu CENTRALA CU GAZ Vs INCALZIRE ELECTRICA

4

Costuri incalzire cu CENTRALA CU GAZ Vs INCALZIRE ELECTRICA   

Clientii, aproape fara exceptie, doresc sa stie inca de la inceput (uneori chiar inainte de a intelege solutia propusa), care este PRETUL?
Nici o solutie nu seamana una cu alta, pentru ca nu vorbim despre produse de “raft”. Fiecare imobil are particularitatile lui. De foarte multe ori un pret corect si cinstit, poate deruta. Totusi, de foarte multe ori, in spatele unui pret mic de achizitie, se pot ascunde produse de calitate indoielnica, din care decurg costuri semnificative de intretinere si utilizare, riscuri in exploatare, imposibilitatea reparatiilor, sau chiar lipsa confortului dorit.
Sunt o multime de greseli ce se pot face la calcularea si montarea acestor sisteme, greseli ce pot fi evitate doar daca va INFORMATI TEMEINIC, inainte sa achizitionati sistemul de incalzire. Incercati sa evitati firmele care pun accent pe vanzare de CANTITATE si nu CALITATE.
Pentru a va face o parere cat mai corecta ne-am gandit sa va oferim anumite repere orientative de pret, utilitate, costuri de intretinere pentru cateva sisteme de incalzire uzuale.

   Care este pretul pe m² al sistemelor de incalzire?
Vom considera ca exemplu un apartament de bloc izolat la exterior cu polistiren de 10cm, cu geamuri termopan, compus din 2 camere, bucatarie, hol si baie cu o suprafata de cca. 50 mp.

   Incalzirea cu centrala termica pe gaz.

Costuri ce apar in cazul instalarii unei centrale termice de apartament pe gaz:
- brasament la reteaua gaze cu proiect de exterior si interior, autorizari de la Primarie, taxe, etc. 250-300€
- proiect instalatii termice ~100€
- materialele necesare pentru bransament exterior si interior variaza in functie de lungimea traseului, costul incepand cu 400 pana la 600€
- tevi, fitinguri, robineti, regulatoare, etc. 200-400€
- detector de gaz, termostat aprox 250-400€
- calorifere din tabla de otel aprox. 200-300€, calorifere cu elementi din aluminiu 250-400€
- centrala termica murala 24kW aprox. 450 – 600€, centrala termica in condensatie 24kW aprox.1100 – 1300€
Total general costuri: 1900 – 3200€ cu TVA inclus, adica 38 – 64 €/m² + manopera
- manopera aprox. 600 – 1000€

Daca dorim sa instalam incalzire in pardoseala de la o centrala termica pe gaz, costurile cresc semnificativ, iar in cazul spargerii serpentinei din pardoseala daunele sunt foarte ridicate.

    Incalzirea electrica

1. Pentru incalzirea electrica cu panouri radiante
Analizand acelasi exemplu: un apartament de bloc izolat la exterior cu polistiren de 8-10cm, cu geamuri termopan, compus din 2 camere, bucatarie, hol si baie cu o suprafata de cca. 50 mp.
Va fi necesara instalarea a minim 2500 wati pentru a incalzi eficient apartamenul.
Vom alege:
- 2 panou radiant Ecosun U600 pentru sufragerie, = 410€
- 1 panou Ecosun U700 pentru dormitor, = 230€
- 1 panou Ecosun U600 pentru hol, = 205€
- 1 panou Ecosun GR 300 pentru baie, = 134€
- 4 termostate, aprox. 200€
- cabluri, canale de cablu, conectori, etc
Pretul total aproximativ incluzand si cablul si canalele de cablu ajungem la un pret maxim de 1550€, TVA inclus. Deci pretul mediu este de 31 € / m² cu TVA inclus. + manopera
Manopera este aprox. 20% din valoarea instalatiei (aprox. 310€)

2. Pentru incalzirea electrica in pardoseala
Pretul depinde de dimensiunile imobilului/camerei; suprafata de pardoseala disponibila pentru incalzit si tipul sistemului (daca sistemul va fi utilizat ca sursa unica de incalzire sau de confort).
Luand in calcul acelasi apartament compus din 2 camere, bucatarie, hol si baie cu o suprafata de cca. 50 mp, avand nevoie de aceeasi putere instalata pentru incalzire, anume 2500W.
- Folosind Folia Ecofilm de 80W, va trebui instalata pe o suprafata de 32m².( x 25€ = 800€).
- Daca instalam folie Ecofilm de 130W vom avea nevoie sa acoperim 20m² (x 29€ =580€).
- 4 termostate
- cabluri, canale de cablu, conectori, etc
Incluzand totul se ajunge astfel la un cost de 900-1150€ cu TVA inclus, adica aprox. 18 – 23 €/m² + manopera
- manopera este aprox 25% din valoarea instalatiei (aprox. 250€)
Ca regula generala, pretul pe metru patrat incalzire electrica in pardoseala, variaza invers proportional cu suprafata.

Avantajele incalzirii elecrice in pardoseala:
- confortul termic este net superior
- este solutia ideala pentru camerele copiilor, salilor de joaca, a gradinitelor, etc. (copiii adora sa se joace pe pardoseala)
- incalzirea pardoselii se realizeaza perfect uniform pe toata suprafata incaperii (in cazul incalzirii in pardoseala cu apa va exista diferenta de temperatura intre zona de intrare a apei in pardoseala si zona de iesire datorita transferului termic pe lungimea serpentinei. La intrare temperatura va fi de aprox. 40°C iar la iesire aprox 25°C. Standardul uniunii europene recomanda ca temperatura in pardoseala sa nu depaseasca 27°C, peste aceasta temperatura dauneaza circulatiei sangelui la nivelul membrelor inferioare. Folia Ecofilm respecta acest standard pe cand cele fabricate in China, NU).
- Nu necesita proiect, autorizatii sau modificari ale instalatiei electrice ale apartamenului
- Fara costuri de intretinere ulterioare. GARANTIE 10 ANI !!!
- Controlul temperaturii (prin termostat) in fiecare camera
- Invizibila. (fara radiatoare sau tevi trecand prin camere sau nise)
- Complet silentioasa
- Nu necesita revizii sau inspectii periodice ulterioare
- Datorita diferentei mici de temperatura intre pardoseala si tavan, aceasta nu creaza curenti de aer in incapere si deci nu favorizeaza ridicarea particulelor de praf.
- Se instaleaza foarte usor, chiar daca parchetul a fost deaja instalat.

Consumul estimativ al unei instalatii electrice de incalzire

Consumul instalatiei de incalzire electrica este invers proportional cu gradul de izolare termica al locuintei. Sistemul este controlat de termostat, acesta oprindu-se automat cand se atinge temperatura dorita in incapere si porneste automat atunci cand temperatura scade cu un grad sub cea programata. Cu cat casa pierde caldura in exterior mai rapid, cu atat sistemul porneste mai des si implicit consumul de energie este mai mare.
Luand ca exemplu acelasi apartament compus din 2 camere, bucatarie, hol si baie cu o suprafata de cca. 50 mp, avand nevoie de o putere instalata pentru incalzire de 2500W. Acesta va fi consumul instalatiei pe ora. Apartamentul fiind intr-un bloc izolat la exterior cu polistiren de 8-10cm, cu geamuri termopan low-e, instalatia functioneaza in medie cam 7-10 ore pe zi, in functie de temperatura exterioara. Deci vom realiza un consum zilnic de 525 – 750 kW/luna. Adica vom plati cam 260 – 350 RON/luna, energia electrica.
Acest calcul este realizat pentru o diferenta de temperatura de 32°C, adica –10°C in exterior si +22°C in interior.

Speram ca acest material v-a creat o idee despre avantajele incalzirii electrice a locuintei dumneavoastra si va v-a ajuta in luarea unei decizii corecte, de care sa fiti satisfacut.

Pentru ca sloganul nostru este:
Cea mai buna reclama, este cea facuta de un client multumit!

4 Comments:

 • August 26, 2013

  La noi intara inca nu se foloseste incalizirea pe electric ca si in alte tari totul este pe curent,dar cred ca mult nu mai e pana trecem si noi pe curent.

 • November 27, 2013

  Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

 • Vali
  January 4, 2014

  Daca ne spui si un pret pentru o eoliana mai mica cat sa produca pentru o casa ar fi nemaipomenit.

 • sorin
  January 11, 2014

  interesante articole, subscriu la sistemele de incalzire in pardoseala, chiar si cele cu agent lichid dar, mai ales cele electrice. DAR, ATENTIE, multe greseli de natura tehnica si de topica in articolele dvs care trec neobservate aproape de majoritatea cititorior dar pot crea confuzie, inducere in eroare.

  cu respect,

Post a Reply

Webdesign & Promotion by
Imagine Plus in AFACEREA TA!